Różnorodność biologiczna terenów łąkowo-pastwiskowych użytkowanych w ramach Programu Podkarpacki Naturalny Wypas oraz jej wpływ na zdrowie publiczne
Spis treści
- Wstęp7
- Piotr Kędrek, Zbigniew Krysa, Maciej Pietrucha, Ewa Szela, Katarzyna Tymuła, Agnieszka Woźniacka, Małgorzata Miąsik, Dorota Rogala: Program Podkarpacki Naturalny Wypas – założenia i efekty jego realizacji9
- Aneta Mielnik, Mateusz Niemiec, Elżbieta Cipora: Prozdrowotne aspekty żywności funkcjonalnej21
- Janusz Kilar: Ocena efektów Programu Podkarpacki Naturalny Wypas jako czynnika rozwoju produkcji żywca wołowego na Podkarpaciu35
- Marian Szewczyk: Rola zwierząt trawożernych w kształtowaniu środowiska przyrodniczego łąk i pastwisk49
- Mateusz Kaczmarski, Alicja Michura: Właściwości gleb użytków zielonych wypasanych w ramach Programu Podkarpacki Naturalny Wypas61
- Marian Szewczyk, Edyta Oziomek, Anna Tofil: Zróżnicowanie roślinności oraz analiza flory powierzchni wypasanych w grupach ekologicznych i użytkowych77
- Justyna Kierat: Różnorodność owadów zapylających, ich rola w ekosystemach oraz znaczenie łąk i pastwisk w ich ochronie115
- Artur Chorostyński: Zwalczanie barszczu Sosnowskiego i innych inwazyjnych gatunków roślin przez wypas127