Zastosowanie pasz rzepakowych w żywieniu królików
Spis treści
- Wstęp5
- Chów i hodowla królików na świecie i w Polsce7
- Charakterystyka mięsa królików i jego rola jako żywności funkcjonalnej11
- Charakterystyka rzepaku (Brassica napus L.) jako rośliny uprawnej17
- Uprawa rzepaku w Polsce21
- Charakterystyka pasz rzepakowych26
- Nasiona rzepaku26
- Makuch rzepakowy29
- Poekstrakcyjna śruta rzepakowa31
- Łuska rzepakowa33
- Olej rzepakowy34
- Glicerol37
- Pasze rzepakowe w żywieniu różnych gatunków zwierząt gospodarskich39
- Pasze rzepakowe w żywieniu królików47
- Nasiona rzepaku w żywieniu królików47
- Makuch rzepakowy w żywieniu królików49
- Śruta rzepakowa poekstrakcyjna w żywieniu królików59
- Łuska rzepakowa w żywieniu królików65
- Olej rzepakowy w żywieniu królików66
- Glicerol w żywieniu królików72
- Inne rośliny z rodziny kapustowatych (Brassicaceae) w żywieniu królików74
- Podsumowanie79
- Piśmiennictwo80