Chów i hodowla zwierząt gospodarskich na przestrzeni 70 lat – problemy i wyzwania. Zakład Hodowli Bydła, Zakład Hodowli Owiec i Kóz.
Spis treści
Zakład Hodowli Bydła5
- Historia Zakładu Hodowli Bydła w Instytucie Zootechniki Państwowym Instytucie Badawczym7
- Piotr Topolski, Kacper Żukowski: Historia rozwoju metodyki oceny wartości hodowlanej bydła mlecznego w Instytucie Zootechniki PIB14
- Grzegorz Skrzyński, Piotr Wójcik: Prace nad użytkowością mieszańców mięsnych w Instytucie Zootechniki PIB oraz rozwój metodologii oceny wartości użytkowej i hodowlanej bydła ras mięsnych w Polsce26
- Monika Skarwecka, Piotr Topolski: Współpraca krajowa i międzynarodowa w zakresie rozwoju metod oceny wartości użytkowej i hodowlanej bydła w IZ PIB40
- Piotr Wójcik, Agata Karpowicz: Ocena pokroju pierwiastek, krów, buhajów ras mlecznych i mięsnych w Polsce na tle badań Zakładu Hodowli Bydła IZ PIB51
- Kacper Żukowski, Piotr Topolski: Bioinformatyka w badaniach bydła mlecznego62
- Magdalena Jakiel, Iwona Radkowska, Grzegorz Skrzyński: Prace Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego nad doskonaleniem bydła simentalskiego w kraju71
- Iwona Radkowska, Bartosz Szymik: Jakość i właściwości prozdrowotne mleka i mięsa w kontekście badań prowadzonych w Instytucie Zootechniki PIB83
- Andrzej Kaczor, Dorota Godyń: Zmieniające się wymogi warunków utrzymania bydła na przykładzie badań prowadzonych w Instytucie Zootechniki98
Zakład Hodowli Owiec i Kóz127
- Anna Majewska, Piotr Wójcik, Agata Karpowicz: Rola Instytutu Zootechniki PIB w ochronie rodzimych ras bydła110
- Aldona Kawęcka, Jan Knapik, Jacek Sikora: Rys historyczny Zakładu Hodowli Owiec i Kóz Instytutu Zootechniki PIB129
- Jan Knapik, Michał Puchała, Aldona Kawęcka: Ocena wartości hodowlanej i użytkowej owiec w Instytucie Zootechniki PIB144
- Aldona Kawęcka, Marta Pasternak, Jacek Sikora: Ochrona zasobów genetycznych owiec i kóz – działania prowadzone w Instytucie Zootechniki PIB159
- Aldona Kawęcka: Badania dotyczące użytkowania mlecznego owiec górskich oraz jakości mleka i produktów uzyskiwanych od owiec i kóz prowadzone w Instytucie Zootechniki PIB173
- Jan Knapik, Aldona Kawęcka: Użytkowanie mięsne owiec i jakość mięsa owczego w badaniach Instytutu Zootechniki PIB183
- Jacek Sikora: Problematyka hodowli kóz realizowana w Instytucie Zootechniki PIB198
- Jacek Sikora: Koza karpacka – historia i restytucja rasy, perspektywy hodowli208