Podstawy chowu i hodowli zwierząt w gospodarstwach ekologicznych

Ewa Sosnówka-Czajka Martyna Małopolska Ryszard Tuz Iwona Radkowska Piotr Wójcik Sylwia Orczewska-Dudek
Rok: 2022ISBN: 978-83-7607-315-6

Spis treści

  • Rozdział I Rozwój produkcji ekologicznej na świecie i w Polsce oraz podstawowe systemy chowu drobiu metodami ekologicznymi (Ewa Sosnówka-Czajka)7
  • Rozdział II Rasy kur wykorzystywane w rolnictwie ekologicznym (Ewa Sosnówka-Czajka)31
  • Rozdział III Status zdrowotny drobiu. Zastosowanie dodatków ziołowych oraz modyfikacje użytków zielonych w produkcji drobiu (Ewa Sosnówka-Czajka)45
  • Rozdział IV Produkcja wysokiej jakości certyfikowanych jaj i mięsa drobiowego (Ewa Sosnówka-Czajka)59
  • Rozdział V Podstawy chowu i hodowli świń w gospodarstwach ekologicznych (Martyna Małopolska, Ryszard Tuz)71
  • Rozdział VI Gospodarowanie na użytkach zielonych w gospodarstwie ekologicznym (Iwona Radkowska)103
  • Rozdział VII Czynniki wpływające na produkcyjność i jakość runi łąk i pastwisk w gospodarstwach ekologicznych (Iwona Radkowska)121
  • Rozdział VIII Racjonalne wykorzystanie łąk i pastwisk w gospodarstwie ekologicznym (Iwona Radkowska)149
  • Rozdział IX Hodowla bydła mlecznego w ekologii (Piotr Wójcik)165
  • Rozdział X Hodowla bydła mięsnego w warunkach ekologicznych (Piotr Wójcik)217
  • Rozdział XI Ekologiczne żywienie zwierząt (Sylwia Orczewska-Dudek)235