Wkład polskich naukowców i hodowców w rozwój wiedzy dotyczącej chowu i hodowli nutrii
Spis treści
- Wstęp5
- Charakterystyka biologiczna nutrii7
- Historia hodowli nutrii na świecie12
- Historia hodowli nutrii w Polsce16
- Kierunki użytkowania nutrii23
- Użytkowanie futrzarskie23
- Użytkowanie mięsne24
- Inne kierunki użytkowania27
- Doskonalenie genetyczne nutrii28
- Wkład polskich naukowców i hodowców w rozwój wiedzy o hodowli nutrii37
- Publikacje dotyczące warunków utrzymania, behawioru i dobrostanu nutrii37
- Pierwsze systemy chowu37
- Utrzymanie nutrii w chowie półwolnym41
- Badania dotyczące przystosowania nutrii do chowu bezkąpieliskowego42
- Utrzymanie nutrii w pomieszczeniach zamkniętych47
- Porównanie jakości skór nutrii odchowywanych w różnych systemach48
- Inne badania nad warunkami utrzymania, zabiegami hodowlanymi i dobrostanem nutrii49
- Publikacje dotyczące wpływu różnorodnych czynników na jakość okrywy włosowej i skór nutrii51
- Publikacje dotyczące użytkowania rzeźnego, jakości mięsa nutrii i jego przydatności kulinarnej65
- Przegląd publikacji dotyczących żywienia i jego wpływu na wybrane wskaźniki użytkowe nutrii71
- Wiedza ogólna o żywieniu nutrii71
- Publikacje dotyczące tradycyjnego żywienia nutrii75
- Badania nad zastosowaniem pasz granulowanych w żywieniu nutrii78
- Publikacje dotyczące genetyki i pracy hodowlanej w stadzie nutrii82
- Publikacje dotyczące rozrodu nutrii85
- Systemy rozrodu nutrii86
- Publikacje dotyczące wpływu różnych czynników na biologię rozrodu86
- Publikacje dotyczące badań nad samczym układem rozrodczym92
- Publikacje dotyczące ekonomicznego aspektu utrzymania nutrii93
- Inne publikacje o nutriach93
- Publikacje dotyczące nutrii wolno żyjących w Polsce95
- Książki, podręczniki, opracowania i broszury dotyczące nutrii97
- Podsumowanie100
- Piśmiennictwo101