Poradnik ekologicznego chowu świń

Agata Bielak Łukasz Gala Eugeniusz R. Grela Krzysztof Jończyk Małgorzata Kasprowicz-Potocka Roman Krawczyk Wojciech Łopuszyński Robert Mikuła Dariusz Pomykała Bartosz Pytlak Wioletta Samolińska Henryk Skórnicki Henryk Smolarz Małgorzata Świątkiewicz Józef Tyburski Anita Zaworska-Zakrzewska
Rok: 2024ISBN: 978-83-7607-404-7

Spis treści

  • Eugeniusz R. Grela: Wstęp5
  • Bartosz Pytlak: Działania MRIRW na rzecz ekologicznego chowu zwierząt6
  • Henryk Smolarz: Działania Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na rzecz rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich, ze szczególnym uwzględnieniem rolnictwa ekologicznego10
  • Henryk Skórnicki, Dariusz Pomykała: Oddziaływania CDR w zakresie ekologicznego chowu zwierząt, w tym głównie świń35
  • Wioletta Samolińska, Eugeniusz R. Grela: Zasady ekologicznego chowu zwierząt48
  • Wojciech Łopuszyński: Dobrostan i profilaktyka weterynaryjna świń57
  • Krzysztof Jończyk, Józef Tyburski: Zboża i produkty uboczne z ich przetwarzania79
  • Anita Zaworska-Zakrzewska, Roman Krawczyk, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Robert Mikuła: Nasiona roślin bobowatych98
  • Małgorzata Świątkiewicz, Łukasz Gala: Produkty uboczne z produkcji olejów roślinnych118
  • Eugeniusz R. Grela, Agata Bielak: Pasze objętościowe i produkty uboczne z przetworzenia owoców i warzyw, w tym kiszonki134
  • Eugeniusz R. Grela, Małgorzata Świątkiewicz, Anita Zaworska-Zakrzewska: Zalecenia żywieniowe dla świń utrzymywanych w chowie ekologicznym149