Technologia produkcji żywca króliczego w warunkach podwyższonego standardu dobrostanu zwierząt

Zdzisław Kryński Leszek Gacek Władysław Kołodziej Dorota Kowalska
Rok: 2018ISBN: 978-83-7607-287-6

Spis treści

WPROWADZENIE5

  1. Cel i zakres opracowania5
  2. Aspekty produkcyjne hodowli królików6
  3. Wartości odżywcze i smakowe mięsa króliczego7

INNOWACYJNA PRODUKCJA ŻYWCA KRÓLICZEGO10

  1. Przepisy prawne dotyczące hodowli i chowu królików10
  2. Dobrostan zwierząt – praktyczna realizacja w hodowlach królików12
  3. Warunki mikroklimatyczne w pomieszczeniach dla królików14
  4. Rozród i praca hodowlana18
  5. Rasy w produkcji żywca króliczego20

BUDOWA PRZEWODU POKARMOWEGO I SPECYFIKA TRAWIENIA U KRÓLIKÓW24

  1. Budowa przewodu pokarmowego24
  2. Cekotrofia26

SYSTEMY ŻYWIENIA KRÓLIKÓW MIĘSNYCH27

  1. Model i zasady żywienia oraz rodzaje stosowanych pasz27
  2. Żywienie paszami gospodarskimi28
  3. Zestawy paszowe stosowane w żywieniu królików w chowie konwencjonalnym30
  4. Żywienie paszami pełnoporcjowymi (granulatami)35
  5. Podstawowe wskaźniki produkcyjne świadczące o właściwym modelu żywienia38
  6. System pojenia królików39

TECHNOLOGIA PRODUKCJI ŻYWCA KRÓLICZEGO41

  1. Podstawy produkcji żywca króliczego41
  2. Systemy hodowli i produkcji42
    1. Chów na wolnym powietrzu42
    2. System wolierowy i klatkowy z dostępem do wybiegu42
    3. Chów na ściółce w pomieszczeniach zamkniętych43
    4. Chów klatkowy w pomieszczeniach zamkniętych45
    5. Niezbędne wymogi opłacalnej produkcji i hodowli królików rzeźnych47
    6. Sposoby zwiększania produkcyjności stad króliczych w chowie towarowym49
  3. Monitorowanie fermy53
  4. Sprzęt i urządzenia stosowane w hodowli oraz pomieszczenia hodowlane53
  5. Innowacyjne kierunki produkcji żywca króliczego55
  6. Podstawowe wskaźniki produkcyjne57

PROFILAKTYKA I LECZENIE59

  1. Preparaty weterynaryjne najczęściej stosowane w chowie i hodowli królików59
  2. Profilaktyka – zabezpieczanie zwierząt przed chorobami i niedoborami59
  3. Zapobieganie kokcydiozie61
  4. Profilaktyka przeciwko pasożytom zewnętrznym i wewnętrznym61
  5. Suplementy diety62
  6. Leczenie zwierząt63

KALKULACJA KOSZTÓW I OCENA OPŁACALNOŚCI PRODUKCJI ŻYWCA KRÓLICZEGO64

  1. Założenia do kalkulacji i wyniki produkcyjne65
  2. Wartość towarowej produkcji końcowej65
  3. Koszty produkcji żywca króliczego68
  4. Koszty produkcji 1 kg żywca króliczego71
  5. Wskaźnik opłacalności produkcji żywca króliczego72
  6. Podsumowanie i wnioski76

KOSZTY ZAŁOŻENIA FERMY KRÓLIKÓW MIĘSNYCH77

  1. Koszty zakupu materiału hodowlanego78
  2. Koszty zakupu klatek dla królików79
  3. Koszty zakupu wyposażenia klatek81
  4. Koszty założenia fermy na 100 samic stada podstawowego82

WSPARCIE FINANSOWE W RAMACH PROW NA LATA 2014–202084

  1. Modernizacja gospodarstw rolnych84
  2. Tworzenie grup producentów i organizacji producentów85
  3. Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw88
  4. Premia dla młodych rolników89
  5. Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój91

ORGANIZOWANIE SIĘ ROLNIKÓW W GRUPY PRODUCENTÓW ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM FORMY SPÓŁDZIELCZEJ93

  1. Cele i zadania spółdzielni96
  2. Zakładanie spółdzielni98
  3. Prawa i obowiązki członków spółdzielni99
  4. Zasady organizacji i funkcjonowania spółdzielni101
  5. Podstawowe dokumenty niezbędne w zarządzaniu spółdzielnią102
  6. Wsparcie grup producentów rolnych w PROW 2014–2020103

PODSUMOWANIE106

PIŚMIENNICTWO111

ANEKS115