Technologia produkcji żywca króliczego w warunkach podwyższonego standardu dobrostanu zwierząt
Spis treści
WPROWADZENIE5
- Cel i zakres opracowania5
- Aspekty produkcyjne hodowli królików6
- Wartości odżywcze i smakowe mięsa króliczego7
INNOWACYJNA PRODUKCJA ŻYWCA KRÓLICZEGO10
- Przepisy prawne dotyczące hodowli i chowu królików10
- Dobrostan zwierząt – praktyczna realizacja w hodowlach królików12
- Warunki mikroklimatyczne w pomieszczeniach dla królików14
- Rozród i praca hodowlana18
- Rasy w produkcji żywca króliczego20
BUDOWA PRZEWODU POKARMOWEGO I SPECYFIKA TRAWIENIA U KRÓLIKÓW24
- Budowa przewodu pokarmowego24
- Cekotrofia26
SYSTEMY ŻYWIENIA KRÓLIKÓW MIĘSNYCH27
- Model i zasady żywienia oraz rodzaje stosowanych pasz27
- Żywienie paszami gospodarskimi28
- Zestawy paszowe stosowane w żywieniu królików w chowie konwencjonalnym30
- Żywienie paszami pełnoporcjowymi (granulatami)35
- Podstawowe wskaźniki produkcyjne świadczące o właściwym modelu żywienia38
- System pojenia królików39
TECHNOLOGIA PRODUKCJI ŻYWCA KRÓLICZEGO41
- Podstawy produkcji żywca króliczego41
- Systemy hodowli i produkcji42
- Chów na wolnym powietrzu42
- System wolierowy i klatkowy z dostępem do wybiegu42
- Chów na ściółce w pomieszczeniach zamkniętych43
- Chów klatkowy w pomieszczeniach zamkniętych45
- Niezbędne wymogi opłacalnej produkcji i hodowli królików rzeźnych47
- Sposoby zwiększania produkcyjności stad króliczych w chowie towarowym49
- Monitorowanie fermy53
- Sprzęt i urządzenia stosowane w hodowli oraz pomieszczenia hodowlane53
- Innowacyjne kierunki produkcji żywca króliczego55
- Podstawowe wskaźniki produkcyjne57
PROFILAKTYKA I LECZENIE59
- Preparaty weterynaryjne najczęściej stosowane w chowie i hodowli królików59
- Profilaktyka – zabezpieczanie zwierząt przed chorobami i niedoborami59
- Zapobieganie kokcydiozie61
- Profilaktyka przeciwko pasożytom zewnętrznym i wewnętrznym61
- Suplementy diety62
- Leczenie zwierząt63
KALKULACJA KOSZTÓW I OCENA OPŁACALNOŚCI PRODUKCJI ŻYWCA KRÓLICZEGO64
- Założenia do kalkulacji i wyniki produkcyjne65
- Wartość towarowej produkcji końcowej65
- Koszty produkcji żywca króliczego68
- Koszty produkcji 1 kg żywca króliczego71
- Wskaźnik opłacalności produkcji żywca króliczego72
- Podsumowanie i wnioski76
KOSZTY ZAŁOŻENIA FERMY KRÓLIKÓW MIĘSNYCH77
- Koszty zakupu materiału hodowlanego78
- Koszty zakupu klatek dla królików79
- Koszty zakupu wyposażenia klatek81
- Koszty założenia fermy na 100 samic stada podstawowego82
WSPARCIE FINANSOWE W RAMACH PROW NA LATA 2014–202084
- Modernizacja gospodarstw rolnych84
- Tworzenie grup producentów i organizacji producentów85
- Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw88
- Premia dla młodych rolników89
- Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój91
ORGANIZOWANIE SIĘ ROLNIKÓW W GRUPY PRODUCENTÓW ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM FORMY SPÓŁDZIELCZEJ93
- Cele i zadania spółdzielni96
- Zakładanie spółdzielni98
- Prawa i obowiązki członków spółdzielni99
- Zasady organizacji i funkcjonowania spółdzielni101
- Podstawowe dokumenty niezbędne w zarządzaniu spółdzielnią102
- Wsparcie grup producentów rolnych w PROW 2014–2020103