Rasy zachowawcze w rozwoju obszarów wiejskich
Spis treści
- Jolanta Brudnik: Słowo wstępne7
- Krzysztof Duda: Zwierzęta gospodarskie w kulturze Szkic o starożytnym Egipcie9
- Agnieszka Chełmińska, Ewa Sosin, Józefa Krawczyk, Grażyna Polak: Znaczenie ochrony bioróżnorodności zwierząt gospodarskich dla rolnictwa i środowiska naturalnego27
- Iwona Tomczyk-Wrona: Rola i wykorzystanie koni lokalnych ras prymitywnych i szlachetnych w rozwoju obszarów wiejskich49
- Grażyna Polak: Lokalne typy koni zimnokrwistych w rozwoju obszarów wiejskich77
- Ewa Sosin: Rodzime rasy bydła – ochrona i wykorzystanie101
- Magdalena Szyndler-Nędza: Rasy rodzime świń121
- Aldona Kawęcka: Rodzime rasy owiec – efekty realizacji programów ochrony zasobów genetycznych w kontekście zachowania bioróżnorodności, produkcji żywności wysokiej jakości i zwiększenia opłacalności owczarstwa141
- Jacek Sikora: Krajowe rasy kóz oraz uzyskiwane od nich produkty173
- Jolanta Calik: Rodzime rasy/rody kur nieśnych jako ozdoba wiejskich zagród i źródło produktów dobrej jakości193
- Józefa Krawczyk: Możliwości wykorzystania drobiu wodnego rodzimych/lokalnych ras w ekstensywnych systemach produkcji215
- Paweł Bielański: Zwierzęta futerkowe237
- Michał Kolasa, Bartłomiej Molasy: Rodzime linie pszczoły miodnej (Apis mellifera) jako rezerwuar różnorodności genetycznej oraz cech adaptacyjnych do lokalnych warunków259