Najefektywniejsze metody redukcji niekorzystnych oddziaływań rolnictwa w zakresie środowiska naturalnego i zmian klimatu oraz możliwości szacowania ich efektów
Spis treści
- Wstęp5
- Emisja odorów z rolnictwa i sposoby jej redukowania: W. Rzeźnik, P. Mielcarek, J. L. Jugowar7
- Biofiltracja powietrza w produkcji zwierzęcej jako możliwość redukcji GHG w rolnictwie: W. Krawczyk31
- Opracowanie metod redukcji tlenków azotu z produkcji zwierzęcej: A. Szewczyk, J. Pawłowska49
- Wpływ kompostowania i temperatury na zakres emisji amoniaku z pomiotu kurzego: W. Krawczyk67
- Możliwość odzwierciedlenia w krajowych raportach emisji efektu redukcyjnego: J. Walczak88
- Scenariusze uwzględniające emisję GHG w polskim rolnictwie do 2030 r. oparte na możliwości wykorzystania wybranych praktyk w produkcji roślinnej i zwierzęcej: W. Krawczyk102