Podstawy chowu i hodowli zwierząt w gospodarstwach ekologicznych
Spis treści
- Rozdział I Rozwój produkcji ekologicznej na świecie i w Polsce oraz podstawowe systemy chowu drobiu metodami ekologicznymi (Ewa Sosnówka-Czajka)7
- Rozdział II Rasy kur wykorzystywane w rolnictwie ekologicznym (Ewa Sosnówka-Czajka)31
- Rozdział III Status zdrowotny drobiu. Zastosowanie dodatków ziołowych oraz modyfikacje użytków zielonych w produkcji drobiu (Ewa Sosnówka-Czajka)45
- Rozdział IV Produkcja wysokiej jakości certyfikowanych jaj i mięsa drobiowego (Ewa Sosnówka-Czajka)59
- Rozdział V Podstawy chowu i hodowli świń w gospodarstwach ekologicznych (Martyna Małopolska, Ryszard Tuz)71
- Rozdział VI Gospodarowanie na użytkach zielonych w gospodarstwie ekologicznym (Iwona Radkowska)103
- Rozdział VII Czynniki wpływające na produkcyjność i jakość runi łąk i pastwisk w gospodarstwach ekologicznych (Iwona Radkowska)121
- Rozdział VIII Racjonalne wykorzystanie łąk i pastwisk w gospodarstwie ekologicznym (Iwona Radkowska)149
- Rozdział IX Hodowla bydła mlecznego w ekologii (Piotr Wójcik)165
- Rozdział X Hodowla bydła mięsnego w warunkach ekologicznych (Piotr Wójcik)217
- Rozdział XI Ekologiczne żywienie zwierząt (Sylwia Orczewska-Dudek)235